Вітаем Раю, ЕВС-валанцёрку з Германіі

Змяніць памер шрыфта Болей Меней Скінуць
Вітаем Раю, ЕВС-валанцёрку з Германіі

Амаль два тыдні таму ў Гродна прыехала ЕВС-валанцёрка з Германіі Рая Вагнер. Яна будзе працаваць у ГА “Цэнтр “Трэці сектар” 9 месяцаў.

Рая будзе весці клубы  нямецкай і ангельскай мовы ва “Універсітэце Залатога Веку”, нямецкі столік на Tandem evenings in Hrodna, а таксама арганізоўваць мерапрыемствы для моладзі.

Рая дзеліцца ўражаннямі ад падарожжа ў Беларусь і першага тыдня жыцця ў Гродна:

“Будучы 19-цігадовай валанцёркай з Германіі, я не ведала, чаго чакаць ад памежнага кантролю ў Беларусі. Я баялася міграцыйнай карткі, а таксама таго, што праз тое, што ў мяне шмат рэчаў, некаторыя з іх не дазволяць правезці. Але я дарма баялася: два з трох памежнікаў размаўлялі па-ангельску, не задавалі шмат пытанняў і ўвогуле праблем не было.

Кожны чалавек, з кім я паспела пазнаёміцца за першы тыдзень, падаўся мне вельмі добрым і ветлівым. Гродна выглядае падобна на гарады Германіі, але ўсе надпісы тут на беларускай ці рускай мове. У крамах нават ёсць нямецкія цукеркі.

Увогуле ўсё адчуваецца знаёмым, але я паспела заўважыць некаторыя адрозненні:

– Мне казалі, што зіма ў Гродна будзе вельмі халоднай, таму я не чакала, што прыйдзецца адчыняць вокны нават часцей, чым у Германіі. Негледзячы на тое, што я не знайшла батарэй у маёй кватэры, там насамрэч вельмі цёпла.

– Я не разумею, чаму большасць жанчын носіць тонкія калготы, калі на вуліцы дастаткова халодна.

– У Гродна вельмі шмат пешаходных пераходаў і людзі імкнуцца пераходзіць вуліцы толькі на пераходах. Жыхары Гамбурга звычайна пераходзяць вуліцы, дзе хочуць, не звяртаючы ўвагі на светлафоры і пераходы.

– Мне вельмі падабаецца, што амаль усе тут любяць піць гарбату. У Германіі ў асноўным усе п’юць каву. Гарбату п’юць толькі дома, калі захварэлі.”

У лістападзе Аксель, Эвеліна і Рая арганізуюць вечарыну, на якой можна будзе бліжэй пазнаёміцца з валанцёрамі і іх культурамі.

Дадаць каментар

  • Універсітэт Залатога Веку

    Універсітэт Залатога Веку

    Сайт праекта, скіраванага на сацыяльную і інтэлектуальную актывізацыю сталых людзей. Вучыцца ніколі не позна!

    Школа маладога журналіста

    Школа маладога журналіста

    Праект для тых, хто хоча паспрабаваць свае сілы ў журналістыцы. Працуе ў Гродне з 1997 г.! Далучайся!

Чытай

Чытаць навiны на hrodna.life
  • Канцэрт «Lady Pank» у Гродне перанеслі на восень
    Канцэрт польскага гурта меўся адбыцца 28 ліпеня у Новым замку. Але яго перанеслі з-за знайдзеных парэшткаў XII стагоддзя, якія патрабуюць дбайнага вывучэння. Папярэдне новы канцэрт запланаваны на 22 верасня.  – Канцэрт адбудзецца, ён не адменены, але пройдзе пазней. Зараз на тэрыторыі замка вядуцца раскопкі, падчас якіх былі знойдзеныя парэшткі будынкаў прыкладна XII стагоддзя, якія патрабуюць вельмі […]
  • На будаўніцтве БелАЭС упаў і загінуў мантажнік (абноўлена)
    16 ліпеня на БелАЭС упаў з вышыні мантажнік расійскай субпадраднай арганізацыі. Прычыны і абставіны няшчаснага выпадку са смяротным зыходам расследуюцца, піша Мінэнерга. Вядома, што стажор-мантажнік расійскай субпадраднай арганізацыі загінуў раніцай 16 ліпеня. Яму было 42 гады. На месцы здарэння працуе следча-аператыўная група. Праводзяцца ўсе неабходныя следчыя і працэсуальныя дзеянні. Сяргей Шаршаневіч адзначае, што праблема вытворчага […]
  • «Нам будзе чым накарміць дзіця заўтра!» Як гродзенцы дапамаглі хвораму хлопчыку
    У маі 2018 года Гродзенскае дабрачыннае таварыства звярнулася да людзей з просьбай дапамагчы Ягору Дузю – хлопчыку з сіндромам кароткай кішкі, на падтрыманне жыцця якога штогод патрабуецца 18035 рублёў. На просьбу дапамагчы Ягору адгукнулася вялікая колькасць людзей, арганізацый і прадпрыемстваў. За месяц ўдалося сабраць 29721 рублёў, а гэта ў паўтары разы больш, чым прасілі. Грошы […]
  • “Кіслае піва становіцца папулярным”. “Лідскае піва” выпусціла новы крафт
    Навінка Sour Ale з «Калекцыi Майстра» стала першым у Беларусі кіслым гатункам, які буйны піўзавод вывеў на масавы рынак. Навінка выпушчана ў крафтавай серыі і з’явіцца на прылаўках з 16 ліпеня. – Беларусы ахвотна знаёмяцца з сусветнымі піўнымі трэндамі, і мы гатовыя падтрымліваць іх у гэтым імкненні, выпускаючы неардынарныя для рынку гатункі, – адзначыў галоўны […]
© 2012 Грамадcкае аб'яднанне "Цэнтр інфармацыйнай падтрымкі грамадcкіх ініцыятыў "Трэці сектар"
Каталог TUT.BY